Nu får turistmetropolen ny kiosk- och servicebyggnad

De lägger grunden till den nya kiosk- och servicebyggnaden som byggs vid hamnen i Kåseberga. Allt ska vara klart till sommarsäsongen.

– Allt blir nytt. Tanken är att vi ska öppna vid Kristi himmelsfärdshelgen, säger Johan Nilsson, byggprojektledare på Ystads Kommun.

KÅSEBERGA Den 50 år gamla kommunägda byggnaden med kiosk, toaletter och omklädningsrum har jämnats med marken. Intill gången från hamnen upp mot Ales stenar är det nu en byggarbetsplats. Vägen genom hamnområdet är därför avspärrad. De varutransporter och den trafik som ska in till restaurangen och fiskrökeriet i slutet av vägen leds i stället förbi bygget via parkeringsplatsen. Det är grått och flera plusgrader, men i den kyliga vinden känns det betydligt kallare. Det är inget större bekymmer för byggnadsarbetarna från Nyströms bygg, som svarar för nybygget.

– Bara det inte regnar är det inget problem, säger Conny Blixt, som arbetar på byggföretaget. I början av veckan startade Nyströms Bygg arbetet med att lägga grunden till den nya kiosk- och servicebyggnaden.

– Vi murar upp grunden nu. Sedan ska det grävas ut lite mer innan vi gjuter plattan, säger Tobias Arthursson på byggföretaget. Förutom bygglov krävdes tillstånd från länsstyrelsen för att starta bygget. Detta för att få gräva invid fornlämningen, som backarna bakom byggnaden är.

– Vi har inte grävt djupare än det var gjort tidigare så vi behövde inte göra någon arkeologisk undersökning, säger Johan Nilsson. I slutet av veckan hade de murat färdigt. Nu väntar arbetet med betongplattan.

– Sedan ska de resa väggar och lägga tak. Tanken är att byggnaden ska besiktigas före Kristi himmelsfärdsdagen så vi kan öppna den helgen, säger Johan Nilsson.

– Vi ligger helt enligt tidsplanen. Byggnaden får två omklädningsrum för båtgäster, ett av dem handikappanpassat. Det blir två omklädningsrum med dusch för surfare och tio toaletter, varav en handikapptoalett.

– Kiosken ska hyresgästen själv inreda. Vi gör bara väggar, tak och elinstallationer. Vi är överens om hur det ska se ut, säger Johan Nilsson.

– Det ska bli golvvärme i hela byggnaden. Nybygget kostar kommunen sju miljoner kronor.

Per Nilssonper.nilsson@ystadsallehanda.se