Kranföraren Patric Stridsberg blickar ut över omgivningen från femvåningshuset som ersatt postterminalen på tomten vid Kyrkogårdsgatan.

Ivan Wahlgren är platschef på Nyström bygg.

Redan fullt i hyreshuset – trots tio månader kvar till inflyttning

Det återstår tio månader innan bygget står klart och hyresgästerna flyttar in, men femvåningshusen har redan nått sin fulla höjd.

– Alla lägenheterna är redan uthyrda, säger Ivan Wahlgren, platschef på Nyström bygg.

YSTAD Han står på översta våningen på femvåningshusen, som är drygt 16 meter höga. Här är det nu utsikt över hustaken i omgivningen i tre väderstreck och ner mot de höga gröna träden i Norra promenaden i söder.

När trädens löv fallit i höst går det att se ut över centrala stan och hamnen. Genom lövverket går det även nu att skymta havet mot väster.

Nyström håller på att bygga två flerfamiljshus med 47 lägenheter åt fastighetsbolaget Leny på tomten där postterminalen tidigare låg. För ett år sedan började rivningen och under hösten kom bygget igång.

– Vi blev lite överraskade vid saneringen när vi rev. Där var en gammal oljetank vi inte räknat med, men ingenting hade läckt, säger Ivan Wahlgren.

Det är ont om utrymme på tomten när husen tar form. Byggbodarna har fått ställas en bit utanför byggarbetsplatsen – på Sankt Hans torg, på andra sidan villorna på Norrevärnsgatan.

– Det är trångt, man har inte så mycket plats att röra sig med. Så är det när man bygger inne i stan, säger Ivan Wahlgren.

Bygget har gått som planerat. Det började med källaren där det förutom förråd också finns skyddsrum och parkeringsgarage för 25 bilar. Utomhus finns det sedan ytterligare 18 p-platser för hyresgästerna.

Huset mot Lagmansgatan har 17 lägenheter – översta våningen är indragen och har bara två lägenheter. Det större huset mot Kyrkogårdsgatan har 30 lägenheter, lika många på varje våningsplan.

– Betongstommen är nästan färdig. Vi ska börja med tak och ytterväggar, säger Ivan Wahlgren.

– Vi har inte haft problem att få material. Men priserna har gått upp och man får se till att försäkra sig om att ha det som behövs hemma.

Nyström bygg gör det mesta på bygget – från rivningen till att inreda lägenheterna. Arbetet är omväxlande.

– Vi är 14 stycken plus underentreprenörer som arbetar här. Det kan vara 18–20 personer samtidigt, säger Ivan Wahlgren.

– Vi lägger parkett och sätter fönster. Vi har egna murare som sätter klinker och lägger kakel. Det är väldigt allround, man är med i hela projektet.

Det är högkonjunktur i byggbranschen. Nyström letar hela tiden efter personal. Sira Jönsson är en av de nyare på arbetsplatsen. Hon håller på att ta ner en form som använts för att gjuta väggar.

– Det känns bra. Jag tog studenten förra året och har varit med om ett större bygge tidigare, i Staffanstorp, säger hon.

Lägenheterna blir ettor till fyror.

Nyström byggs nästa stora projekt blir att bygga 58 hyreslägenheter vid Skridskodammen.

Per Nilsson
per.nilsson@ystadsallehanda.se

FAKTA

Mejeri och postterminal
Från 1901 till 1968 låg mejeriet i Ystad på tomten. Mejeribyggnaden revs 1971 – trots att den var ett verk av legendariska stadsarkitekten Peter Boisen.

1971 uppfördes postterminalen som sedan byggdes till. Den revs förra året för att ge plats åt det nya hyreshuset. Posten hade då flyttat ut på Öja industriområde.


Under bygget finns garage för 25 bilar och skyddsrum.
Det är trångt på tomten där husen växer fram.