Golvet är på plats på översta våningen i det som kommer att bli Ystads högsta bostadshus. Innerväggarna håller på att resas, men det är fortfarande svårt att skapa en bild av hur de färdiga lägenheterna kommer att se ut.
Utsikten är dock inte det minsta svårtydd – den är svindlande.

Lantmännens silos i hamnen är – än så länge – högre än Lenys lägenhetshus Lillö på regementsområdet.
 

Det är ganska precis ett år kvar till inflyttning på Excercisgatan 7, i det som kommer att bli Ystads högsta bostadshus när det står klart. Då ska 56 hyreslägenheter, från enrummare på 26 kvadratmeter till fyrarumslägenheter på upp till 140 kvadrat, stå klara i det elva våningar höga huset.

Platschef Dennie Persson förser YA:s reporter och fotograf med hjälmar och varselvästar, och uppmanar oss att vara uppmärksamma på var vi sätter fötterna. Sen tar vi plats i den utanpåliggande bygghissen för transport till översta våningen.

Värmen är en utmaning för byggarna. ”I går (torsdag reds anm.) var det nästan för varmt, i dag känns det lite svalare, säger Dennie Persson.

Hissen saknar väggar, påminner om en glest flätad metallkorg vars sidor är är helt öppna från midjehöjd. Genom gliporna i golvet skymtar marken allt längre bort i takt med att vi skakigt och långsamt åker uppåt. Byggarna jobbar med ”prestationsersättning”, och toaletter har installerats bland annat på elfte våningen så att man slipper slösa arbetstid på att ta sig ner till markplan i onödan.

– Här har vi fönsterpartier som är 4,5 meter höga, säger Dennie Persson och får oss att rikta uppmärksamheten mot de stora glaspartierna på husväggen som vi passerar.

Armeringsjärn ska på plats och rör för ledningar ska markeras ut.

Samtidigt rycker den skramlande hissen till och gör ett litet hopp. För bråkdelen av en sekund svartnar det för ögonen av svindel. Dennie Persson fortsätter att avledande berätta att vissa lägenheter är i två våningsplan. Sen är vi plötsligt uppe – på översta våningsplanet, där det fortfarande saknas ytterväggar.

– För tre dagar sedan var här inget golv, säger Dennie Persson.

Det går snabbt att få de stora delarna på plats. Rör för vatten, avlopp och elledningar är klara och en lyftkran flyttar gjutramar i takt med att innerväggarna ska byggas. Armeringsjärn sätts på plats och en stadig balk som takstolen ska vila på håller på att ta form.


Knappt 20 personer jobbar på bygget, från rutinerade snickare till sommarlovslediga gymnasieungdomar. Om ett par veckor pausas bygget, för semester.

Ett femtontal personer jobbar för fullt, systematiskt och målmedvetet. Ur en högtalare hörs Peps Persson sjunga om vackert väder. Det är dags att trots svindel lyfta blicken och titta på utsikten, 36 meter över havet.

I sydost anas Hammars backar och havet i soldiset bakom Sandskogen. Norrut ligger skridskodammen och industriområdet i förgrunden, men lyfter man blicken ser man långt upp på backarna bakom Bussjö och i väster ligger hela Ystad med hamnen, båtarna, centrum och Dragongatan bokstavligt talat framför våra fötter. Att huset kommer att bli Ystads högsta bostadshus råder det ingen tvekan om. Gamla vattentornet är fortfarande något högre, tornet i sin helhet är 40 meter högt, men annars är det bara fjärrvärmeverkets ackumulatortank och Mariakyrkans torn som kommer upp i samma upplevda nivå.

– Utsikten härifrån är svårslagen, det måste man medge, säger Dennie Persson.

På tomten intill, som ägs av Contentus är ytterligare två hus med totalt runt 100 lägenheter planerade. Bygglovet har nyligen blivit godkänt men datum för byggstart är inte presenterat.


Bakom Sandskogen skymtar havet.

Eva Sonesson Ystads Allehanda 2024-07-01

Foto: Mark Nordvall Hanlon