Redan från fjärde våningen går det att förstå hur utsikten blir för hyresgästerna i de 58 lägenheterna.

 

Dennie Persson, platschef på bygget, och Cornelis Jönsson på fjärde våningen.

Kalle Jacobsson förbereder formen för nästa gjutning.

Mika Terne Yli-Ketola på NP arkitekter har ritat det 40 meter höga huset.

Det första flerfamiljshuset vid Skridskodammen skjuter i höjden. Huset ska bli Ystads högsta.

– Vi siktar på inflyttning våren 2025, men har inte spikat datum än, säger Tobias Persson, vd på Leny.

YSTAD Huset växer fram vid Skridskodammen, längst ut mot Sandskogen. Lenys systerföretag Nyström bygg, som svarar för byggandet, håller på att gjuta betongväggarna på det som ska bli fjärde våningen.

– Ungefär var fjärde vecka kommer det en ny våning. Allt gjuts på platsen. Det blir ett gediget och tätt hus, säger Dennie Persson, platschef på Nyström bygg.

– Vi har hittat en bra rytm där det flyter på. Bygget håller på hela nästa år och en bit in på 2025. Vi siktar på att betongen ska vara färdig vid semestern 2024, men vi vet ju inte hur det blir med vinter och blåst.

Christian Elgemark är en av dem som arbetar med huset nu.

– Det är kul, även om det kan vara lite stressigt ibland. När det blir färdigt ska det bli Ystads högsta flerfamiljshus. Det är jätteroligt att få vara med och bygga det, säger han.

– Vi är ett bra arbetslag och hjälper varandra.

Ystad studios är den enda granne som direkt kan påverkas av byggarbetet.

– Vi har en bra dialog med Ystad studios och berättar vad som ska hända. De ska han en filminspelning nästa år och det har vi med i vår planering.

Höghuset ska bli åtta våningar med en indragen nionde våning plus källare och ett utrymme högst upp med ett fläktrum. Huset blir 40 meter högt och ska fungera som signalbyggnad för det nya området vid Skridskodammen.

Lägenheterna blir allt från ettor på 26 kvadratmeter till fyror där de största blir 142. Sex ettor, 14 tvåor, 21 treor och 14 fyror blir det sammanlagt. Sex av dem blir etagelägenheter i två plan.

Även om det inte planeras för inflyttning förrän om mer än ett år har intresserade redan hört av sig till Leny.

– Vi har tänkt att gå ut med dem efter årsskiftet. Då måste vi ha satt hyrorna som ska gälla våren 2025, säger Tobias Persson.

– Det är ganska många stora lägenheter. Vi känner att det kan intressera många eftersom det inte finns så mycket nya större lägenheter.

Från de översta våningarna blir det utsikt mot havet, över Sandskogen och in mot Ystad. Redan från den fjärde våningen går det att titta ner på Skridskodammen och bort mot tornet på det gamla vattentornet.

På de övriga två tomterna vid Skridskodammen ska Contentus och Hassel bygga.

Lägenheterna blir allt från ettor på 26 kvadratmeter till fyror där de största blir 142.

Per Nilsson, Ystads Allehanda

per.nilsson@ystadsallehanda.se